Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Η εικονογράφος Nicoletta Ceccoli

Δάφνη


Ξεφυλλίζοντας τα εικονογραφημένα παραμύθια της Nicoletta Ceccoli προβληματίστηκα πολλές φορές αν απευθύνονται σε παιδιά ή σε ενήλικες!



Γεννήθηκε το 1973 στο Σαν Μαρίνο όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αυτήν η πόλη σαν μουσείο την ενέπνευσε να την ζωγραφίσει και να την εικονογραφήσει αργότερα! Σπούδασε σχέδιο στο δημόσιο Institute of Art του Urbino.
Το 2001 κέρδισε το βραβείο Andersen (Baia Delle Favole) ως η καλύτερη εικονογράφος της Ιταλίας. Το 2006 πήρε αργυρό μετάλλιο από την κοινωνία εικονογράφησης της Νέας Υόρκης.

Mary go round


Έχει εικονογραφήσει πάνω από 30 βιβλία κάποια εκ των οποίων μεταφράστηκαν και στα ελληνικά. Ενδεικτικά αναφέρω : «Ένα νησί στον ήλιο» και «Η Κοκκινοσκουφίτσα», εκδ. Σαββάλας, «Ανατολικά του ήλιου δυτικά της σελήνης», εκδ. Πατάκης, «Η μικρή νεράιδα των δακρύων», εκδ Φυτράκης, «Το κορίτσι με τα κουρδιστά όνειρα», εκδ. Μοντέρνοι Καιροί.

H Ceccoli ξεχωρίζει για την λεπτομερή και πλούσια δουλειά της, γεμάτη αλληγορίες και μεταφορές. Τα κορίτσια που ζωγραφίζει μοιάζουν με πορσελάνινες κούκλες:
«Τα κορίτσια στα σχέδια μου εκφράζουν μια ντελικάτη νοσταλγία και την ίδια ώρα είναι ματαιόδοξες και εύθραυστες, όμορφες και σκληρές», λέει η ίδια.


Adagia
Olympia

Στα έργα της βλέπουμε ακόμα παράξενα ζώα, παιχνίδια που περπατούν, γοργόνες, έντομα και άλλα πλάσματα της φαντασίας δοσμένα με φαινομενική απλότητα! Τα τοπία και το περιβάλλον πάντα μοιάζουν περιορισμένα και προκαλούν έκπληξη. Συνδυάζει τη βία με την αθωότητα, τον αισθησιασμό με την παιδικότητα. Στον σχεδόν υδάτινο ή αέρινο ονειρικό της κόσμο οι εμμονές του «στοιχειωμένου» ισορροπούν με την αίσθηση της ανύψωσης. Από τις αντιθέσεις πυροδοτούνται αλληγορίες που κυρίως ξαφνιάζουν και κατόπιν προβληματίζουν τον θεατή τόσο από το κεντρικό θέμα τους όσο και από τις λεπτομέρειες.

Love will tear us apart
He brings berries
Eva in Tower
Rose Red
Just dessert


Η Nicoletta Ceccoli συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους εικονογράφους παγκοσμίως. Το Beautiful Nightmares, ένα 200-σέλιδο art-book (Εκδόσεις: Venusdea Label, Soleil, 2010 France) συγκεντρώνει τα καλύτερα έργα της. Καλοκαίρι είναι, ας κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας!