Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Λωτός, αρχαίο σύμβολο και σύγχρονο super food!




Μου έφεραν 2 κασάκια με λωτούς σήμερα και μοσχοβόλησε φρεσκάδα το σπίτι! Είναι η εποχή τους και στην Πιερία βλέπεις πολλά δέντρα, ακόμα και μέσα στην πόλη της Κατερίνης.



Γνωστός στην αρχαιότητα ο Λωτός, μετέπειτα λησμονημένος για άγνωστες αιτίες, συγκαταλέγεται σήμερα στους διατροφικούς θησαυρούς ως super food και είναι από τα καλύτερα γεύματα για τους αθλητές πριν την προπόνηση. Αρκεί να τον φας ώριμο... και με το κουταλάκι!
«Μήλο της Ανατολής», ή «Τροφή των Θεών» σαν την Αμβροσία, ο Λωτός, πολύ πριν γίνει super food, ήταν σύμβολο. Στον Όμηρο, διαβάζουμε ότι οι σύντροφοι του Οδυσσέα έφαγαν λωτούς στην «χώρα των Λωτοφάγων» και «λησμόνησαν» να γυρίσουν πίσω. Επιστημονικά η ιδιότητα της «λήθης» διαψεύδεται, εκτός κι αν πρόκειται για άλλο καρπό.
Αν όμως βλέπαμε την Οδύσσεια – όχι σαν ιστορικό ντοκουμέντο – αλλά σαν αυτό που είναι πριν από όλα, δηλαδή σαν ποίημα, τότε θα οφείλαμε να ερμηνεύσουμε συμβολικά τον Λωτό. Και ο λωτός είναι πάνω από όλα σύμβολο της γυναίκας, ίσως επειδή το φύλλωμα στο κοτσάνι του καρπού μοιάζει με αιδοίο... Οι σύντροφοι του Οδυσσέα όμως – είμαι σίγουρη – λησμόνησαν τα πάντα μπροστά στα θηλυκά στην χώρα των Λωτοφάγων. Οι κουρασμένοι πολεμιστές της Ιλιάδας, οι ταλαιπωρημένοι θαλασσοπόροι της Οδύσσειας βρήκαν γυναίκες και δεν θέλησαν να ξαναγυρίσουν στην μοναχική περιπέτεια της επιστροφής... Κι έτσι έφαγαν λωτούς και «λησμόνησαν». Ο λωτός έφταιγε, καμία λοιπόν ευθύνη ή ενοχή δεν τους αναλογούσε που άφηναν το χρέος τους...

Όσοι λοιπόν δεν φοβούνται τη .."λήθη" ας ευεργετηθούν!

Η ώριμη diva μας, έχει ανά 100γρ :

75 θερμίδες
4.9γρ φυτικών ινών.
Σύνθετους υδατάνθρακες
44mgr βιταμίνης C, (73% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού).
Συμμετέχει δραστικά στην παραγωγή κολλαγόνου
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), φολασίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και θειαμίνη.

Και προσοχή μην το δοκιμάσετε άγουρο και σκληρό...οι τανίνες που περιέχει θα σας προκαλεύσουν μια άσχημη αίσθηση στο στόμα!