Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ο ερωτικός JACK VETTRIANO !



Αν και αυτοδίδακτος ο 63 σήμερα Vettriano, θεωρείται ως ένας από τους δημοφιλέστερους και τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Οι κριτικοί ωστόσο από τα μεγάλα ιδρύματα Τέχνης τον απορρίπτουν ως μη καλλιτέχνη και χαρακτηρίζουν την δουλειά του σαν «πορνογραφική» («soft porn”, “dim erotica”).






Εκείνος απαντά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν, είναι και θα είναι το ότι «οι κριτικοί δεν λαμβάνουν το σεξ σοβαρά».



Αναφέρει: «βρέθηκα σε σκοτεινούς δρόμους με σκοτεινούς ανθρώπους. Αυτές τις εμπειρίες ζωγραφίζω».


Κατηγορήθηκε ότι δεν ζωγραφίζει αλλά μπογιατίζει, ότι τα έργα του δεν έχουν ποιότητα και ότι είναι προχειροφτιαγμένα : «Ναι πράγματι» απαντά ο Vettriano «αν γνώριζα ότι λίγα χρόνια αργότερα θα έκανα τέτοιες αναδρομικές εκθέσεις δεν θα είχαν φύγει ούτε τα μισά έργα μου από το ατελιέ μου για να διορθωθούν».


Ο πιο διάσημος πίνακάς του “The Singing Butler” πουλήθηκε το 2004 σε δημοπρασία στην τιμή του 1.340.640 $ ενώ οι τιμές των υπόλοιπων έργων του κυμαίνονται από 48.000 – 195.000$. 

Κατηγορήθηκε ακόμα από τους κριτικούς γιατί αναπαράγει τα έργα του σε αφίσες και καρτ ποστάλ εισπράττοντας ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.



Ο Vettriano σκηνοθετεί ο ίδιος το θέμα του κάθε πίνακα, ύστερα το φωτογραφίζει και τέλος ζωγραφίζει από την φωτογραφία. Ζωγραφίζει παραλίες, σκηνές από μπαρ,  μεταφορικά μέσα, επώνυμους αθλητές και ηθοποιούς. Ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγεται και ο Jack Nicolson.