Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

"Τζιαμ Πιλάφ"...το πιο εύκολο πολίτικο γλυκό!

   

 Το γλυκό αυτό  το δοκίμασα στη «γιαγιά ‘Αννα», βλάχα περήφανη κι επιλεκτική! Πολύ αργότερα έμαθα ότι επισήμως ονομάζεται «Τζιάμ Πιλάφ». Ένα ακόμα πιάτο πολίτικης/μικρασιάτικης κουζίνας (αποφεύγω εσκεμμένα τον όρο «τούρκικη» κουζίνα).  Σε όλα τα χωριά της Ελλάδας το αποκαλούν απλώς «φιδέ με ρύζι».


Το φτιάχνουν συνήθως είτε όταν γεννιέται ένας άνθρωπος σαν προσφορά στη λεχώνα για να κατεβάσει γάλα (το ρύζι είναι δυνατή πηγή ασβεστίου)είτε όταν "ξεπροβοδίζουν" κάποιον, για να είναι γλυκό το ταξίδι της λησμονιάς.
Εγώ το φτιάχνω για απογευματινό γιατί αρέσει σε όλους μας και είναι πολύ εύκολο. Γλυκό και γεύμα μαζί!
           Υλικά
•    2,5 κούπες ρύζι νυχάκι ή καρολίνα ή ότι ρύζι έχουμε
•    5 κούπες νερό
•    1,5 κούπα ζάχαρη
•    ½ πακέτο φιδέ σπασμένο
•    Λίγο λιγότερο από μισό πακέτο βούτυρο ανάμικτο (φρέσκο -φυτίνη)
         Εκτέλεση
1.    Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι μας με το νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη (νωρίτερα κολλάει η ζάχαρη). Κατεβάζουμε απ’τη φωτιά πριν πιεί όλο το νερό εντελώς, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι.
2.    Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το φιδέ. Ανακατεύουμε συνέχεια γιατί ο φιδές καίγεται / μαυρίζει εύκολα. Μόλις πάρει ένα κανελί χρώμα, κατεβάζουμε απ’τη φωτιά.
3.    Ρίχνουμε το φιδέ από το τηγάνι στη κατσαρόλα με το ρύζι και αμέσως ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε σκεπασμένο λίγα λεπτά να ενωθούν τα υλικά ...  και είναι έτοιμο!
Τρώγεται εξίσου ζεστό ή κρύο!